Idag finns det samlingssidor på nätet där man enkelt kan jämföra olika krediter för att få lån med lägst ränta. De dyraste typerna av lån är så kallade sms-lån som man både kan ansöka om genom dessa samlingssidor eller via sin mobiltelefon. När man jämför lån och ränta är det viktigt att man kontrollerar vad den effektiva räntan är. Denna kan skilja sig en hel del och kan höja den faktiska räntan en hel del.

I en del fall kan man bli erbjuden ett lån som är räntefritt. Detta lån betalas bara av genom amorteringar månatligen eller kvartalsvis. Det är dock ovanligt med denna typ av lån och oftast får man denna kredit genom ett varuhus. Dessa lån har för det mesta en inräknad ränta i totalbeloppet. Oftast får man räkna av låneräntan till en viss del genom deklarationen. Detta gör att man får tillbaka en viss procent på den inbetalade räntan genom en reduktion av skatten.

Att sanera lån med en hög ränta.

Om man har alltför många sms-lån eller andra småkrediter kan det vara bra att lösa dessa genom ett större lån. Då får man en mera fördelaktig ränta och kan få en enhetligare överblick över sina lån. Har man redan ett bolån är det till stor hjälp om man kan utöka detta för få loss pengar att lösa småkrediter som man har. Olika typer av småkrediter kan vara sms-lån, krediter hos vissa varuhus eller delbetalningar på kreditkortet.

Man skall snarast ta kontakt med den aktör där man har sitt bolån för en gemensam genomgång av den totala ekonomin för att se om man kan sanera sina småskulder med hjälp av det befintliga bolånet. För det mesta är det bättre att ansöka om ett utökat bolån när man är i behov av kontanter istället för att ta ett smålån. Man skall dock komma ihåg att bostaden är en säkerhet när man gör detta.